ကုလားပဲ၊ပဲနီေလး၊ပဲ၀ါေလး စေသာအစရွိတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကုိ စားသုံးတာေႀကာင့္ အမ်ိဳးအစား(၂)ဆီးခ်ိဳေရာဂါ
ရွိသူေတြမွာနွလုံးေသြးေႀကာေရာဂါျဖစ္နုိင္ေျခေလ်ာ့နည္းနုိင္တယ္လုိ ့ အာဟာရဆုိင္ရာဂ်ာနယ္တစ္ခုမွာ
ေဖၚျပထားပါတယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ Gkycaemic Index ေလ်ာ့နည္းတဲ့အစာေတြျဖစ္တာေႀကာင့္ ေသြးတြင္း
အဆီဓါတ္နွင့္ ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းခ်ဳပ္နုိင္စြမ္းရွိျပီး နွလုံးေရာဂါျဖစ္နုိင္ေျခ နည္းတယ္လုိ ့သိရပါတယ္၊
ပဲဟင္းကုိတစ္ခြက္(သုိ ့)ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓါတ္ေတြအမ်ားအျပားပါ၀င္တဲ့ ေကာက္နွံတစ္ခုလုံးစာကုိ
စားေပးပါ။
ျပန္လည္မွ်ေ၀ျခင္း..
ေမာင္ေနထြန္းလွိဳင္(ပုသိမ္)
Wednesday, June 5, 2013
ေသြးလြန္တုတ္ေကြးေရာဂါအေႀကာင္း...
ေသြးလြန္တုတ္ေကြးေရာဂါ @Dengue Hemorrhagic Fever
Wednesday, June 05, 2013
( မိုးရာသီစတင္ ၀င္ေရာက္လာသည္ႏွင့္အမွ် ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ေသြးလြန္ တုပ္ေကြးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ မ်ားျပားလာပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးလြန္ တုပ္ေကြးႏွင့္ ပတ္သတ္ေသာ အခ်က္မ်ားအား တင္ျပေပးခ်င္းျဖစ္ပါသည္။ )
Myanmar Online News Admin Group
ေသြးလြန္တုတ္ေကြးေရာဂါ ဆိုတာဘာလဲ။
ေသြးလြန္တုတ္ေကြးေရာဂါ ဆိုသည္မွာ ကေလးမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေသာ ျခင္မွတဆင့္ ကူးစက္တတ္သည့္ ေရာဂါတစ္မ်ိဴး ျဖစ္ပါသည္။ ဖြံ႕ျဖိဳးဆဲတိုင္းျပည္မ်ားတ
ေသြးလြန္တုတ္ေကြးေရာဂါဟာ ဘာ့ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာလဲ။
ေသြးလြန္တုတ္ေကြး virus ေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။ ယင္း virus သည္ ျခင္၏ေသြးမွတဆင့္လူ၏ ေသြးထဲသို႕ကူးစက္ျခင္းျဖစ္ပ
ဘယ္လိုနည္းေတြနဲ႕ ကူးစက္တတ္ပါသလဲ။
ေသြးလြန္တုတ္ေကြး ေရာဂါပိုးကို သယ္ေဆာင္ထားေသာ ျခင္ကိုက္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။ Aedes ျခင္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။ ေန႕ဘက္တြင္ကိုက္တတ္ျပီး ေနအိမ္ရိွ အလင္းေရာင္ကြယ္ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ပုန္းခိုေနတတ္ပါသည္။
ေရာဂါျဖစ္လာရင္ ဘာလကၡဏာေတြ ျပတတ္ပါသလဲ။
ေသြးလြန္တုတ္ေကြး ေရာဂါတြင္ အဆင့္ ေလးဆင့္ရိွပါသည္။
အဆင့္တစ္သည္ သာမန္ တုတ္ေကြးမိသကဲ့သုိ႕သာ ဖ်ားျပီး ေနျပန္ေကာင္းသြားတတ္သည္။လက္
အဆင့္ႏွစ္တြင္ အဖ်ားပိုၾကီးလာသည့္အျပင္ coffee ေရာင္မ်ား အန္ျခင္း၊ သြားဖုန္း ေသြးယိုျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေသြးလွွ်ံျခင္း၊ ၀မ္းမည္းမည္းမ်ားသြားျခင္း မ်ားျဖစ္တတ္ပါသည္။
အဆင့္သံုးတြင္ အထက္ပါ လကၡဏာမ်ားအျပင္ ကေလးအရမ္းမိွန္းလာျခင္း၊ သတိလစ္သြားျခင္း၊ ေျခဖ်ားလက္ဖ်ားမ်ား ေအးစက္လာျခင္း မ်ားျဖစ္တတ္ပါသည္။ ၎ လကၡဏာမ်ားသည္ ကေလးတြင္ shock (ေသြးလန္႕ျခင္း) ရေတာ့မည့္ လကၡဏာမ်ားျဖစ္ပါသည္။
အဆင့္ေလးတြင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ႏွင့္ေသြးခုန
အဆင့္ေလးဆင့္ရိွေသာ္လည္း ကေလးတိုင္းတြင္ အဆင့္တစ္မွ ေလးအထိျဖစ္မည္ဟု မဆိုလိုပါ။ အခ်ိဳ႕ကေလးမ်ားတြင္ အဆင့္တစ္သာျဖစ္၍ အခ်ိဳ႕ ကေလးမ်ားတြင္ အသက္ေသဆံုးသည္အထိ ျဖစ္တတ္ပါသည္။ အဆင့္တစ္ေရာဂါရိွေသာကေလးသည္
ေသြးလြန္တုတ္ေကြးေရာဂါတြင္ ေၾကာက္စရာအေကာင္းဆံုးမွာ shock ပင္ ျဖစ္ပါသည္။
ကေလးသည္ ၅ ရက္မွ ၇ ရက္ အထိ ဖ်ားတတ္ျပီး တုတ္ေကြး၏လကၡဏာမ်ားကို ျပသပါလိမ့္မည္။ shock ရပါက ၃ ရက္ မွ ၅ ရက္ အတြင္းရတတ္ျပီး မိဘမ်ားက ကေလးကိုယ္ပူက်သြားေသာေၾကာင့
ေပါ့ဆ သြားတတ္ရာ အႏၱရာယ္မ်ားလွပါသည္။ ကေလးမွာ အမွန္စင္စစ္ ကိုယ္ပူက်သြားျခင္းမဟုတ္ဘဲ shock ရသြားျခင္းျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ထိုရက္မ်ားတြင္ ကေလးကို အထူးဂရုစိုက္ရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ကေလးကို ေစာင့္မၾကည့္တတ္ပါက ေဆးရုံသို႕သာေခၚေဆာင္သြားေစ
ဘယ္လိုလကၡဏာေတြျပရင္ ကေလးကို ေဆးရုံတင္သင့္ပါသလဲ။
ကေလးကိုယ္ အရမ္းပူျခင္း – ကိုယ္ပူရိွန္ေၾကာင့္ ကေလးတက္သြား တတ္ပါသည္။
ကေလး အရမ္းမွိန္းျခင္း – shock ရခ်င္ေသာလကၡဏာျဖစ္ပါသည္။
ကေလးက ေကာ္ဖီေရာင္မ်ားအန္ျခင္း၊ ၀မ္းမည္းမည္းမ်ားသြားျခင္း
ဖ်ားျပီး သြားဖုန္းေသြးယျိုခင္းႏွာေခ
ဘယ္အခ်က္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါသလဲ။
ငုံးဥအစြမ္း
ငံုးဥကိုေတာ႕ မသိတဲ႕လူဆိုတာ ရွားပါတယ္။ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥထဲမွာ ဆိုရင္ ဘယ္လိုအာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္တာကိုေတာ႕ သိတဲ႕သူ ရွားပါးပါလိမ္႕
မယ္။ငံုးဥထဲမွာ ပါတဲ႕ အာဟာရတန္းဖိုးဟာဆိုရင္ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးစာနဲ႕ ညီမွ်
တယ္ဆိုတာေကာ သိၾကပါသလား။ငံုးဥဟာ လူ႕ရဲ႕ အဆုတ္နဲ႕ သရက္ရြက္ကို
အားေကာင္းေစပါတယ္။ငံုးဥကို စားသံုးသင္႕တဲ႕ သူေတြကေတာ႕ ကေလး
ေတြ၊ သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ၊ ေသြးအားနည္းတဲ႕သူေတြ၊ ခ်ဴခ်ာတဲ႕သူနဲ႕ မီးဖြား
ျပီးခါစ မိခင္ေလာင္းတို႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ရွိတဲ႕သူေတြက
ေတာ႕ ငံုးဥကို ပမာဏမ်ားစြာ မစားသင္႕ပါဘူး။ငံုးဥမွာ ပရိုတင္း၊အဆီ၊သံဓာတ္
လက္စီသင္(Lecithin)၊vitamin-A ၊ vitamin-B1 ၊ B2 calcium ၊ မီးစုန္းဓာတ္၊
ဆိုဒီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၊ခယ္လီယမ္၊ကန္႕ညိဳ(ဆီလီနီယမ္)၊သတၱဳဓာတ္ နဲ႕ ကို
လက္စထေရာ ေတြ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ငံုးဥ၀ယ္ရာမွ လတ္ဆတ္ဖို႕
က အေရးၾကီးပါတယ္။အက္ေနတဲ႕၊အခ်ိန္ၾကာေနတဲ႕ ငံုးဥကို မ၀ယ္ဖို႕ သတိ
ထားရပါမယ္။ငံုးဥကို ၀ယ္ျပီးေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။၀ယ္တဲ႕
ေန႕ကစျပီး လ၀က္စာ အခ်ိန္ထက္ ေက်ာ္ရင္ အဲဒီငံုးဥကို လြင္႕ပစ္လိုက္ပါ။
ငံုးဥကုိစားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႕မွာ ၃လံုးကေန ၅လံုးထိ စားသံုးဖို႕ သင္႕
ေလ်ာ္ပါတယ္။ငံုးဥမွာပါတဲ႕ vitamin-B ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီကုသေပး
ပါတယ္။အဲဒါအျပင္ ေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းနာျခင္းကိုပါ ကုသေပး
ႏိုင္တယ္။ငံုးဥမွာ အဆီနဲ႕ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင္႕ ၀ေနတဲ႕
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ပါ၀င္တဲ႕ ဓာတ္ေတြေၾကာင္႔ ေသြးက်
ေစျပီး ေသြးေၾကာ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကာကြယ္ ထိန္းေပးတယ္။ေသြးေၾကာ
မွာ ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးခဲတာေၾကာင္႕ ေသြးဖတ္ပိတ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပး
ပါတယ္။ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါသည္ေတြရဲ႕ အားျဖည္႕ အစာလည္း ျဖစ္ပါ
တယ္။ပါ၀င္တဲ႕ လက္စီသင္ဟာ ၾကက္ဥထဲမွာ ပါ၀င္တာထက္ ၃၊၄ ဆပိုပါ
တယ္။ငံုးဥဟာ သေႏၵသားနဲ႕ ကေလးငယ္ေတြ အတြက္ အားေကာင္းေစတာ
မုိ႕လို႕ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြ ငံုးဥကို မ်ားမ်ား စားေပးသင္႕ပါတယ္။
ႀကြက္နုိ ့ေပ်ာက္ေဆး လြယ္လြယ္ေလး
ႀကြက္နုိ ့ဆုိေသာေရာဂါသည္ လူျမင္ကြင္းမ်ားျဖစ္ေသာ လက္ေျခစေသာေနရာမ်ားတြင္အေပါက္မ်ားေသာ
ေရာဂါျဖစ္သည္။ထုိေရာဂါသည္ မကုသတတ္လ်င္ခက္ခဲလွေပသည္။ ကုသတတ္လ်င္လြယ္ကူလွေပသည္။
ႀကြက္နုိ ့ကုိလြယ္ကူစြာေပ်ာက္တဲ့ အိမ္သုံးေဆးနည္းမွာ မီးဖုိေခ်ာင္ထဲမွရေသာေဆးနည္းျဖစ္ပါသည္။
ပထမဦးစြာ မိမိသတ္လုိ ေသာႀကြက္နုိ ့ကုိ ဆပ္ျပာနွင့္ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ၊ ျပီးလ်င္ေရကုိစင္ေအာင္သုတ္ပါ
ေရသုတ္ျပီးလ်င္ ႀကြက္နုိ ့အား သန္ ့ရွင္းေသာ အပ္ျဖင့္ ေသြးထြက္ေအာင္ ထိပ္၀တြင္ ပတ္လည္ထုိးစြပါ
ေရာဂါျဖစ္သည္။ထုိေရာဂါသည္ မကုသတတ္လ်င္ခက္ခဲလွေပသည္။ ကုသတတ္လ်င္လြယ္ကူလွေပသည္။
ႀကြက္နုိ ့ကုိလြယ္ကူစြာေပ်ာက္တဲ့ အိမ္သုံးေဆးနည္းမွာ မီးဖုိေခ်ာင္ထဲမွရေသာေဆးနည္းျဖစ္ပါသည္။
ပထမဦးစြာ မိမိသတ္လုိ ေသာႀကြက္နုိ ့ကုိ ဆပ္ျပာနွင့္ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ၊ ျပီးလ်င္ေရကုိစင္ေအာင္သုတ္ပါ
ေရသုတ္ျပီးလ်င္ ႀကြက္နုိ ့အား သန္ ့ရွင္းေသာ အပ္ျဖင့္ ေသြးထြက္ေအာင္ ထိပ္၀တြင္ ပတ္လည္ထုိးစြပါ
Subscribe to:
Posts (Atom)