Tuesday, May 21, 2013

သက္ရင္းႀကီးအျမစ္ ေဆးအသံုး (သက္ရင္းႀကီးျမစ္ႏွင့္ အဆီခ်ရေအာင္)



အသက္ႀကီးလာလွ်င္ ေယာက်္ား မိန္းမ ဝျဖိဳးလာျပီး ဗိုက္ႀကီးပူလာျခင္းမွာ သဘာဝဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။ အဆီမ်ား၍ ပူလာေသာဗိုက္ကို သက္ရင္းႀကီးျမစ္ႏွင့္ စမ္းသပ္လိုက္ပါ။
သက္ရင္းႀကီးျမစ္ကို ေလးလက္မ ငါးလက္မခန္႔ျဖတ္၍ ေရစင္စင္ေဆးပါ။ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမ်ား ေသေစရန္ႏွင့္ မႈိမ်ား မက်ေရာက္ေစရန္ အျမစ္မ်ားကို ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ေပါင္းပါ။ သံုးနာရီေပါင္းျပီးမွ ေျခာက္ေသြ႔ေစရန္ ေနလွန္းပါ။
ေဆးေသြးေက်ာက္ပ်ဥ္ေပၚမွာ ေသြးျပီး ေသာက္ပါ။ ၁၀-ရက္ေလာက္ ေသာက္ျပီးေနာက္ ပူေနေသာဗိုက္ႀကီး တေန႔တျခား ပိန္သြားပါလိမ့္မည္။ အဆီရွိေသာေနရာ ပိန္သြားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ လူပိန္သြားျခင္း မဟုတ္ပါ။

ေဆးေသာက္နည္း---
ေန႔စဥ္ နံနက္ေစာေစာ (၆)နာရီမွာျဖစ္ေစ၊ (၇)နာရီမွာျဖစ္ေစ နံနက္စာ (Break Fast) မစားမီ ေဆးကိုေသြးျပီး ေသာက္ပါ။ တစ္ႀကိမ္ပဲ ေသာက္ပါ။ (Zebra) စတီးဇြန္းျဖင့္ ေဆးရည္ကို ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေသာက္ပါ။ ဝမ္းလြယ္ပါက ေလွ်ာ့ေသာက္ျပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္ပါက နည္းနည္း ပိုေသာက္ပါ။ (Zebra) စတီးဇြန္းသည္ စံခ်ိန္တစ္ခု ယူထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။

ေလမျဖတ္ေအာင္ ႀကိဳတင္ေဆာင္

 
 စာေရးသူသည္ အသက္ ၄၈-ႏွစ္ရွိျပီျဖစ္သလို အသက္အရြယ္ႏွင့္အတူ ေလျဖတ္ေရာဂါသည္မ်ားစြာကို ေတြ႔ႀကံဳခဲ့ရသည့္အေလ်ာက္ မၾကာေသးမီ (၂)လေက်ာ္ (၃)လနီးပါးခန္႔က စာေရးသူ၏ အမဝမ္းကြဲတစ္ေယာက္ ေလျဖတ္ေရာဂါ ရခဲ့သျဖင့္ ၄င္းေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္သည့္ ေဆးပညာရွင္မ်ား၊ အေၾကာအႏွိပ္ ပညာရွင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ကုသခဲ့ရာ ယခုဆိုလွ်င္ ေတာင္ေဝွးလႊတ္ လမ္းေလ်ာက္ႏိုင္ခဲ့ပါသည္။

အရက္နဲ႔တဲြဖက္ မစားသင့္တဲ့စားစရာမ်ား

Photo: အရက္နဲ႔တဲြဖက္ မစားသင့္တဲ့စားစရာမ်ား

မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီထဲမွာ ပါတဲ႔ မုန္လာဥနီဓါတ္က အရက္ထဲမွာ ပါတဲ႔ အရက္ျပန္နဲ႔ ဓါတ္ေပါင္းရင္ အဆိပ္ပါတဲ႔ ဓါတ္
ပစၥည္းေတြ ထြက္တတ္တယ္။

ပဲတီစိမ္းအဖတ္

ပဲတီစိမ္း အဖတ္ ခ်က္လုပ္တဲ့အခါ ေက်ာက္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ထည္႔ရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ပဲတီစိမ္းအဖတ္နဲ႔ အရက္ကုိ တဲြစားမိရင္၊ အရက္ျပန္က ေသြးထဲမွာ ေနတဲ႔အခ်ိန္ ၾကာရွည္လာေစ
ၿပီး အရက္ပုိမူးေစတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။

ဝက္အူေခ်ာင္း

ဝတ္အူေခ်ာင္းထဲမွာ nitrosoamines ဓါတ္ပါလုိ႔ အရက္နဲ႔ တဲြျပီး စားေသာက္ရင္ အသည္းကုိ ထိခိုက္နုိင္
တဲ့အျပင္ အစာအိမ္နဲ႔အူကင္ဆာေတြကုိလည္း ျဖစ္ေစနုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

 အသားကင္

အသားကင္တဲ႔အခါ benzpyrene လုိ႔ေခၚတဲ့ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစနုိင္တဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ေပၚထြက္
တတ္တယ္။ အရက္ထဲမွာ အရက္ျပန္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူရဲ့ ေသြးေၾကာေတြ က်ယ္လာေစျပီး ကင္ဆာ
ျဖစ္ေစနုိင္တဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္းေတြ ေသြးေၾကာထဲကုိ အလြယ္တကူ ဝင္လာေစနုိင္ပါတယ္။


မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီထဲမွာ ပါတဲ႔ မုန္လာဥနီဓါတ္က အရက္ထဲမွာ ပါတဲ႔ အရက္ျပန္နဲ႔ ဓါတ္ေပါင္းရင္ အဆိပ္ပါတဲ႔ ဓါတ္
ပစၥည္းေတြ ထြက္တတ္တယ္။

ပဲတီစိမ္းအဖတ္

ပဲတီစိမ္း အဖတ္ ခ်က္လုပ္တဲ့အခါ ေက်ာက္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ထည္႔ရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ပဲတီစိမ္းအဖတ္နဲ႔ အရက္ကုိ တဲြစားမိရင္၊ အရက္ျပန္က ေသြးထဲမွာ ေနတဲ႔အခ်ိန္ ၾကာရွည္လာေစ
ၿပီး အရက္ပုိမူးေစတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။

လူ႕ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ထူးဆန္းအံ့ၾသဖြယ္ အခ်က္အလက္မ်ား



ေဖေဖာ္၀ါရီ ၁၇ ၊ ၂၀၁၃
(1) သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ တခ်ဳိ႕အေရးႀကီးတဲ့ အစိတ္ အပိုင္းေတြ မရွိေတာ့ ေပမယ့္ ဆက္ၿပီး အသက္ ရွင္ေနႏုိင္ ပါေသးတယ္။ အစာအိမ္ ၊ သရက္ ရြက္ အသည္းရဲ႕ ၇၅ရာခုိင္ႏႈန္း၊ အူ လမ္းေၾကာင္း ရဲ႕ ၈၀ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ ေက်ာက္ကပ္ တစ္ျခမး္၊ အဆုတ္တစ္ျခမ္းနဲ႔ ခႏၶာကုိယ္ေအာက္ ပုိင္းက တခ်ဳိ႕ အစိတ္ အပိုင္းေတြ မရွိရင္ေတာင္.. လူေကာင္း တစ္ေယာက္လုိ မဟုတ္ေပမယ့္ ဆက္ၿပီး အသက္ရွင္ ေနႏုိင္ ပါေသးတယ္ ။
(2) လူ႔ခႏၶာကုိယ္တစ္ခုလုံးမွာအသန္မာဆုံးၾကြက္သားကလွ်ာျဖစ္ၿပီးအမာေက်ာဆုံး အရုိးကေတာ့ ေမးရုိးပါ
(3) လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ေျခဖ၀ါးဟာခႏၶာကုိယ္မွာရွိသမွ်အရုိးေပါင္းရဲ႕ေလးပုံတစ္ပုံမွ်ရွိၿပီး အရုိးေပါင္း ၅၂ ေခ်ာင္း နဲ႔ဖြဲ႕စည္းထားပါတယ္။
(4) ေျခဖ၀ါးမွာ ေခၽြးဂလင္းေပါင္း 500,000 ခန္႔ရွိၿပီးအဲဒီေခၽြးဂလင္းေတြ က တစ္ေန႔ကိုေခၽြး (1)ပုိင့္ မက ထုတ္လုပ္ပါတယ္။
(5) သင့္အစာအိမ္ထဲမွာရွိတဲ့အစာေျခရည္(အက္ဆစ္)ဟာသင္တုန္းဓားကုိေတာင္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အထိ ျပင္းအားရွိ ပါတယ္။ အဲဒီအက္ဆစ္ရည္ဟာ အစာအိမ္ကုိေတာ့ဘာေၾကာင့္မထိခိုက္ေစလဲဆုိတဲ့ အေၾကာင္း အရင္းက - အစာအိမ္နံရံဟာသုံးရက္ ဒါမွမဟုတ္ ေလးရက္တစ္ႀကိမ္ေလာက္ဆဲလ္အ သစ္ေတြ နဲ႔ အလိုလို အစားထုိးေနလုိ႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
(6) ႏွာေခ်လုိက္တဲ့အခါထြက္လာတဲ့အမႈန္အစက္ေတြဟာ တစ္နာရီကုိ 100 mph ႏႈန္းအထိရွိၿပီး ၊ ေခ်ာင္းဆုိးတဲ့အခါမွာေတာ့ 60 mph ႏႈန္း အထိလွ်င္ျမန္ပါတယ္။
(7) သင့္ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕သာမန္အပူခ်ိန္ဟာ မိနစ္ (၃၀)အတြင္းမွာ (၁)ဂါလံရွိ တဲ့ေရကို ပြက္ပြက္ ဆူေအာင္ တည္ဖုိ႔လုံေလာက္ပါတယ္။
(8) ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာရွိသမွ် သံဓာတ္ဟာ (၃)လက္မ သံတစ္ေခ်ာင္းစာ ရွိပါသတဲ့။
(9) ထပ္တူညီအမႊာေတြကလဲြလုိ႔ လူတုိင္းမွာ တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ မတူညီတဲ့ ကိုယ္နံ႔ေတြရွိၾက ပါတယ္။

အစား ေလွ်ာ့လိုသူမ်ား ပန္းသီး ေန႔တိုင္းစားပါ

ပန္းသီး ေတြဟာ ပက္တင္း (Pectin) အထြက္ ေကာင္းတဲ့ ဇာစ္ျမစ္ တစ္ခု ျဖစ္တယ္။
ပက္တင္းက ဗိုက္ျပည့္တဲ့ ခံစား မႈမ်ိဳး ေပးတဲ့ ေရထဲ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဖိုင္ဘာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္တယ္။ American College of Nutrition ရဲ႕ ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ပက္တင္း ၅ ဂရမ္ (ပန္းသီး ၃ လံုးခန္႔) က လူေတြကို ၄ နာရီ ၾကာအထိ ဗိုက္ျပည့္ေန ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရတယ္လို႔ ေျပာတယ္။ 


ရုိးရာေလး က်န္းမာေရး

android ဖုန္းတြင္ၾကည့္ရွဳ့ရန္

       ကၽြန္ေတာ္ရဲ့ ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးပညာ Blog ေလးအား android ဖုန္းတြင္ offine & online ၾကည့္ရွဳနိုင္ရန္ apk ဖိုင္အားေဒါင္းပါ။
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks