ေန ့ေလးတစ္ေန ့၌ သူငယ္ခ်င္းမင္းဦးအိမ္သုိ ့မေရာက္တာႀကာ၍ အလည္အပတ္သြားမိသည္။
သူငယ္ခ်င္းအိမ္ကုိေရာက္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းထမင္းစားေနသည္နွင့္ ႀကဳံေနသျဖင့္ ခဏထုိင္ေစာင့္
ေနလုိက္သည္။ သူငယ္ခ်င္းကေတာ့အတင္းေခၚျပီးထမင္းေကြ်းသည္။စားခဲ့ျပီးျပီဟုျငင္းကာထမင္း
၀ုိင္းကုိအမွတ္တမဲ့လွမ္းႀကည့္လုိက္ေတာ့ ဟင္းအမယ္မ်ားထဲမွ အာ၀ါးသီး(ငရုပ္သီး) မ်ားကုိပန္း
ကန္တစ္ခ်ပ္နွင့္ထည့္ထားျပီး ၊ တစ္ေယာက္တည္း အားရပါးရစားေနသည္ကုိျမင္ရသျဖင့္ အံ့ႀသ
သြားကာ ၊ “ သူငယ္ခ်င္း အာ၀ါးသီးအစိမ္းေတြက မင္းစားတာလား ” သူငယ္ခ်င္းကေခါင္းညိတ္
ေျဖရင္းေရတစ္ခြက္ေသာက္ကာ “ ဟုတ္တယ္ေလ ဘာျဖစ္လုိ ့လဲ ” “ ဟ အဲသေလာက္မစားရဘူး
ေလေတာ္ႀကာမင္းအသည္းေတြ ဒုကၡေရာက္ကုန္မယ္ တအားပူတယ္ကြ ” ဟုစုိးရိမ္တႀကီးေျပာမိ
သည္။သူငယ္ခ်င္းကေတာ့အျပဳံးမပ်က္ “ ငါကစားေနက်ျဖစ္ေနျပီ အဲဒါမပါရင္စားလုိ ့မရဘူးကြ”
စိတ္ထဲထိတ္ခနဲ ့ျဖစ္သြားသည္။ဒါဆုိ သူငယ္ခ်င္း လွ်ာေတြထုံေနတာပဲျဖစ္မည္။စကားေျပာရင္း
အာ၀ါးသီးကုိက္လုိက္တာမ်ား သခြါးသီးကိုက္စားသလားထင္ရသည္။သူငယ္ခ်င္းကထမင္းစားျပီး
ထမင္း၀ုိင္းသိမ္းကာထလာေတာ့ သူငယ္ခ်င္းကုိ သြားတုိက္သန့္ရွင္းေရးလုပ္ခုိင္းလုိက္သည္။
Sunday, May 19, 2013
ကန္စြန္းရြက္ စားျခင္း အက်ဳိးေက်းဇူး
Monday, September 17, 2012

ကန္စြန္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား.....
(ေကာင္းလြန္လုိ ့ ေနတုိင္းေတာင္ စားသင့္ပါသည္လုိ ့အႀကံၿပဳ႕ပါသည္ )
သင့္ခ်စ္ဇနီးက ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္၊ ကန္ စြန္းရြက္ခ်ည္ရည္ဟင္း စသျဖင့္ ကန္စြန္းရြက္ကို ပင္တိုင္စံ ဟင္းတစ္ခြက္လို မပါမျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ေကြ်းတဲ့အခါ "ဒီေန႔ လည္း ကန္စြန္းရြက္ပဲလား ကြာ" ဆိုၿပီး မညည္း တြားလိုက္ပါနဲ႔။ ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကေယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာ ေရးသားသူ လူငယ္သမားေတာ္ (ပုသိမ္)
အခန္း(၁)
ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာသည္..
ျမန္မာ့သမားေတာ္ ေတာင္သာဆရာမွဳန္ ့တည္ထြင္ခဲ့ေသာေဆးပညာျဖစ္သည္။
ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာအား ကြ်နု္ပ္သည္ အဘဆရာႀကီး ေတာင္သာအဘဦးေအးခ်မ္း
ထံမွလက္ဆင့္ကမ္း သင္ယူခဲ့ရေပသည္။ထုိ ့သုိ ့ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာကုိသင္ယူရာ
တြင္အဘသင္ႀကားေပးခဲ့ေသာ သခၤန္းစာမ်ားအတုိင္း ကြ်နု္ပ္သည္ ေနာက္လူမ်ားသိနုိင္ရန္ နည္းနာယူနုိင္
ရန္ဆက္လက္ေဖၚျပေပးမည္ျဖစ္ပါသည္။ ကြ်နု္ပ္အမည္အား လူငယ္သမားေတာ္ ဟုသာမွတ္သားထားနုိင္
ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာသည္..
ျမန္မာ့သမားေတာ္ ေတာင္သာဆရာမွဳန္ ့တည္ထြင္ခဲ့ေသာေဆးပညာျဖစ္သည္။
ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာအား ကြ်နု္ပ္သည္ အဘဆရာႀကီး ေတာင္သာအဘဦးေအးခ်မ္း
ထံမွလက္ဆင့္ကမ္း သင္ယူခဲ့ရေပသည္။ထုိ ့သုိ ့ေတာင္သာေျခာက္လုံးေကာက္ေဆးပညာကုိသင္ယူရာ
တြင္အဘသင္ႀကားေပးခဲ့ေသာ သခၤန္းစာမ်ားအတုိင္း ကြ်နု္ပ္သည္ ေနာက္လူမ်ားသိနုိင္ရန္ နည္းနာယူနုိင္
ရန္ဆက္လက္ေဖၚျပေပးမည္ျဖစ္ပါသည္။ ကြ်နု္ပ္အမည္အား လူငယ္သမားေတာ္ ဟုသာမွတ္သားထားနုိင္
အုန္းဆီနဲ႔ အလွျပင္ၾကမယ္
အုန္းဆီဟာ အမ်ဳိးမ်ဳိးေသာ
ဘက္တီးရီးယားမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမႊားမ်ား၊ ယားနာမ်ားကို
ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ၿပီး
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလည္းကင္းေဝးေစပါတယ္။ေက်ာ႐ိုးမႀကီးကင္ဆာ၊အေနာက္တိုင္းကအမ်ဳိးသမီးေတြအျဖစ္မ်ား
တဲ့ ရင္သား ကင္ဆာနဲ႔ တျခားေသာ ကင္ဆာ အမ်ဳိးအစားတို႔ကိုလည္း ကာကြယ္ေပး
ပါတယ္။
အုန္းဆီဆိုတာျမန္မာလူမ်ဳိးတုိင္း ရင္းႏွီးကၽြမ္းဝင္တဲ့
အဆီတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အုန္းဆီကို ေခါင္းလိမ္းဆီအျဖစ္နဲ႔သာ
အသံုးမ်ားၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေသာ ပ်ဳိေမမ်ားကေတာ့
အုန္းဆီကိုႀကိဳက္ႏွစ္သက္ျခင္းမရွိၾကပါဘူး။ ေခတ္ေပၚ Hair Coat
စတဲ့ေကသာသံုးအလွကုန္ ႏုိင္ငံျခားမိတ္ ပစၥည္းမ်ားကိုသာ စြဲလမ္းအားေပး
တတ္ၾကပါတယ္။ ဒီေဆာင္းပါးေလးဟာ အုန္းဆီပ႐ိုမိုးရွင္း မဟုတ္ေၾကာင္း
အာမဘေႏၲခံရင္း ေရႊမ်က္လႊာကို တစ္ခ်က္မွ် ဝင့္ေပးပါလို႔ ေမတၲာရပ္ခံရင္း………။
အုန္းဆီ အမ်ဳိးအစား အုန္းဆီကို ဘယ္လုိသံုးလဲဆိုတာနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ကမၻာ့ေဟာင္း (၁၉ ရာစုမတိုင္မီ) နဲ႔ ကမၻာသစ္ကို ခြဲျခားလိုက္မယ္ဆိုရင္ ဘိုးေတာ္ဘုရား လက္ထက္တုန္းက အုန္းဆီကို ျမန္မာေတြဟာ ေကသာအတြက္ အဓိကထားအသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ထိပ္ကပ္နာေပါက္တာတို႔မွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
အုန္းဆီ အမ်ဳိးအစား အုန္းဆီကို ဘယ္လုိသံုးလဲဆိုတာနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ကမၻာ့ေဟာင္း (၁၉ ရာစုမတိုင္မီ) နဲ႔ ကမၻာသစ္ကို ခြဲျခားလိုက္မယ္ဆိုရင္ ဘိုးေတာ္ဘုရား လက္ထက္တုန္းက အုန္းဆီကို ျမန္မာေတြဟာ ေကသာအတြက္ အဓိကထားအသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ထိပ္ကပ္နာေပါက္တာတို႔မွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
ကိုက္လန္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ ရပ္
ကိုက္လန္ကို အစိမ္းေရာင္
ဟင္းရြက္တို႔ရဲ႕ ဘုရင္မလို႔ တင္စားတတ္ၾကသလို အာဟာရ စုေပါင္းရာ အိမ္တစ္လံုးလို႔လည္း
ေခၚဆိုတတ္ၾကပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲကို ကိုက္လန္ ထည့္စားေပးမယ္ဆိုရင္
ေအာက္ပါ
အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ မ်ဳိးကို ရရွိပါလိမ့္မယ္။
(1) အစာေျခလမ္းေၾကာင္းစနစ္ကုိ က်န္းမာေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး အဆီဓာတ္လည္း လံုးဝမပါပါဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကိုက္လန္တစ္ခြက္မွာ ၃၆ ကယ္လိုရီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ငါးဂရမ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။
(2) အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီတူတဲ့ ကိုက္လန္နဲ႔ အမဲသားတို႔ကို ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ရာ ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္နဲ႔ အင္ဇိုင္း ျဖစ္ေပၚေစတာ၊ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္း အသီးသီးကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ပို႔ေပးတာ၊ ဆဲလ္ႀကီးထြားတာ၊ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစတာ စတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရရွိေစၿပီး အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(3) ဗီတာမင္ေက မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေကဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အ႐ိုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစတဲ့အျပင္ ေသြးခဲတာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ခံစားေနရသူေတြကို သက္သာေအာင္ ဗီတာမင္ေကနဲ႔ ကုသႏိုင္ပါတယ္။
အုန္းသီးေလးရဲ့ လ်ဳိ ့၀ွက္ခ်က္
တကယ္လို႕မ်ားသင္ဟာပင္လယ္ကမ္းေၿခကိုေရာက္ဖူးသူဆိုလွ်င္အုန္းသီးစိမ္းထဲကအုန္းရည္ကို
ေသာက္ခဲ့
ဖူးမယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္။ပင္လယ္ကမ္းေၿခမေရာက္ၿဖစ္ေတာင္မိမိတို႕နထိုင္တဲ့ၿမိဳ႕ရွိဆိုင္ေတြမွာအုန္းရည္ကို
ေသာက္သံုးလို ့ရပါေသးတယ္။အုန္းရည္ဟာ
ခ်ဳိၿမၿမ ရွရွတ အရသာရွိတယ္ဆိုတာ လူတိုင္းသါႀကေပမဲ့
အုန္းရည္ရဲ့အသံုး၀င္ပံုလွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္ကိုေလးကိုေတာ့လူသိနည္းမယ္ထင္ပါတယ္။အုန္းသီးတလံုးထဲမွာသဘာ
၀အတိုင္းၿဖစ္ေပၚေနတဲ့ အုန္းရည္ အေႀကာင္းနဲ ့အတူ အုန္းသီးရဲ့
အသံုး၀င္ပံုေလးကို ဖတ္မိထားသေလာက္ ၿပန္လည္ေ၀မွ်ပါဦးမယ္ဗ်ာ။
အုန္းသီးေလးရဲ့ လွ်ဳိ ့၀ွက္ခ်က္
အုန္းသီးဟာလူေတြအတြက္ေကာင္းမြန္ထူးၿခားတဲ့အစာတစ္မ်ဳိးၿဖစ္ပါတယ္။အထူးၿခားဆံုးကလူ ့အသက္ ကိုေတာင္ကယ္တင္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့အသီးၿဖစ္ပါတယ္။အုန္းသီးဟာ ေသြးတြင္းသႀကားဓာတ္ကိုထိန္းညွိေပးႏိုင္ ၿခင္း၊ကိုလက္စထေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿခင္း၊ေရဓာတ္ကိုထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ၿခင္းနဲ ့အေရးေပၚေသြးေရႀကည္ သြင္းဖိုလိုအပ္ေနသူမ်ားကိုေတာင္မွ အုန္းရည္ၿဖင့္ အစားသြင္းကုသေပးႏိုင္ၿခင္း စတဲ့ အုန္းသီးရဲ့ အေရးပါ အသံုး၀င္ပံုကို သိရွိသူမွာ လူနည္းစုေလာက္သာရွိပါတယ္။ေခတ္ေပၚ ေဆးသုေတသနၿပဳသူမ်ားကလည္း အုန္းသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အက်ဳိးၿပဳႏိုင္ေသာအသီးၿဖစ္ေႀကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါတယ္။
အုန္းရည္အုန္းသီးထဲမွ အုန္းရည္ဟာ လူ ့အသက္ကို ကယ္တင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပံုနဲ ့ပက္သက္ၿပီး အေကာင္းဆံုးသက္ေသတစ္ခုကိုေၿပာရမယ္ဆိုရင္ ဒုတိယကမာၻစစ္အတြင္းက ပစိဖိတ္ေဒသစစ္ပြဲေတြမွာ စစ္သားေတြအမ်ားအၿပားဒဏ္ရာရႀကတဲ့အခါအေရးေပၚေသြးသြင္းဖို႕လိုအပ္ေနေပမဲ့စစ္ေၿမၿပင္ၿဖစ္ေနတာ
ေႀကာင့္ ေသြးရည္ႀကည္ပုလင္းေတြကို
အခ်ိန္မွီရရွိဖို ့အခက္အခဲၿဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ဆရာ၀န္ေတြက အုန္းသီးႏုႏုထဲက သန္
့စင္တဲ့ အုန္းရည္ကို ေသြးရည္ႀကည္အစားထိုးသြင္းကုသၿပီး အသက္ကယ္ခဲ့ရတဲ့
ၿဖစ္ရပ္ေတြရွိခဲ့ပါတယ္။အုန္းရည္ဟာလူခႏၶာကိုယ္ရွိ ေသြးရည္ႀကည္နဲ
့ထပ္တူနီးပါးတူညီၿပီးေသြးအမ်ဳိးအစား အားလံုးနဲ ့ သင့္ေတာ္တယ္လို ့သိရပါတယ္။
အုန္းသီးေလးရဲ့ လွ်ဳိ ့၀ွက္ခ်က္
အုန္းသီးဟာလူေတြအတြက္ေကာင္းမြန္ထူးၿခားတဲ့အစာတစ္မ်ဳိးၿဖစ္ပါတယ္။အထူးၿခားဆံုးကလူ ့အသက္ ကိုေတာင္ကယ္တင္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့အသီးၿဖစ္ပါတယ္။အုန္းသီးဟာ ေသြးတြင္းသႀကားဓာတ္ကိုထိန္းညွိေပးႏိုင္ ၿခင္း၊ကိုလက္စထေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿခင္း၊ေရဓာတ္ကိုထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ၿခင္းနဲ ့အေရးေပၚေသြးေရႀကည္ သြင္းဖိုလိုအပ္ေနသူမ်ားကိုေတာင္မွ အုန္းရည္ၿဖင့္ အစားသြင္းကုသေပးႏိုင္ၿခင္း စတဲ့ အုန္းသီးရဲ့ အေရးပါ အသံုး၀င္ပံုကို သိရွိသူမွာ လူနည္းစုေလာက္သာရွိပါတယ္။ေခတ္ေပၚ ေဆးသုေတသနၿပဳသူမ်ားကလည္း အုန္းသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အက်ဳိးၿပဳႏိုင္ေသာအသီးၿဖစ္ေႀကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါတယ္။
အုန္းရည္အုန္းသီးထဲမွ အုန္းရည္ဟာ လူ ့အသက္ကို ကယ္တင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပံုနဲ ့ပက္သက္ၿပီး အေကာင္းဆံုးသက္ေသတစ္ခုကိုေၿပာရမယ္ဆိုရင္ ဒုတိယကမာၻစစ္အတြင္းက ပစိဖိတ္ေဒသစစ္ပြဲေတြမွာ စစ္သားေတြအမ်ားအၿပားဒဏ္ရာရႀကတဲ့အခါအေရးေပၚေသြးသြင္းဖို႕လိုအပ္ေနေပမဲ့စစ္ေၿမၿပင္ၿဖစ္ေနတာ
Subscribe to:
Posts (Atom)